Even brunchen in de zon

Na een enigszins teleurstellende zaterdag qua weer, vandaag dan eindelijk de eerste warme dag van het jaar mét een beetje zon! In Leiden wilde het nog niet overtuigend zonnig zijn, maar de temperatuur was zeer aangenaam en uit de wind was het op het balkon prima uit te houden. De vorige dag had ik enigszins laat afgesloten, dus mijn ontbijt en lunch maar besloten tegelijkertijd te doen. De inspiratie hiervoor kreeg ik van deze post op Pinterest. Ziet die aardappel er niet fantastisch uit? Gisteren had ik fijne kruidenboter gemaakt en ik bedacht met dat ik die ook hier prima voor kon gebruiken. En aangezien ik nog een flink stuk van een heel brood had liggen, plus wat losse ingrediënten zoals geitenkaas (ook over van gisteren), kon een bruschetta met geitenkaas eigenlijk niet uitblijven.

Ingrediënten voor de bruschettas met geitenkaasZo gezegd, zo gedaan. De Weber gestart met een half starter briketten (ik kon er nog een paar van gisteren hergebruiken) en ondertussen in de keuken aan de slag gegaan. Zoveel werk bleek het uiteindelijk niet te zijn. Voor de bruschettas de geitenkaas gemengd met wat citroensap en geraspte citroenschil, tijm en natuurlijk wat peper en zout. Twee flinke plakken brood afgesneden en deze ingesmeerd (aan beide kanten) me olijfolie. Vervolgens het geitenkaasmengsel op het brood gesmeerd en besprenkelt met een beetje lichte honing. Tenslotte de boel belegd met wat stukje paprika, een zongedroogd tomaatje en wat verse blaadjes basilicum. Het zag er direct uit als een winnaar!

Ingesneden aardappelen met zelfgemaakte kruidenboterOver de aardappelen heb ik lopen twijfelen. Dit was de eerste keer dat ik ze op deze manier ging klaarmaken, dus is het nog even zoeken naar de juiste werkwijze. Ik heb twee aardappelen gepakt, waarvan ik de ene wat vaker ingesneden heb dan de andere. Zo kan ik beoordelen wat beter werkt. Een mengsel gemaakt van (gezouten) roomboter, fijngesneden verse knoflook, geraspte Parmezaanse kaas, wat dille, stukjes zongedroogde tomaat, oregano en wederom wat zout&peper. Vervolgens dit in de aardappelen gestopt en er nog een flinke hoeveelheid extra geraspte kaas overheen gedaan.

Bruschettas en aardappelen indirect grillen op de WeberDe briketten waren inmiddels op temperatuur, dus kon het spul er zo op. De aardappelen heb ik in een aluminium schaaltje gelegd en de bruschettas gewoon op het rooster. Uiteraard indirect grillen, want anders verbranden de bruschettas. Deksel er op en dan maar wachten! De temperatuur in m’n Weber liep op tot bijna 200 graden Celsius, waardoor de bruschettas in 15 tot 20 minuten klaar waren. De aardappelen duurden even wat langer, die hebben ruim een uur in de hitte gestaan. Volgens mij moet dit veel korter kunnen en ik vermoed dat ik gewoon een verkeerde keuze heb gemaakt voor het soort aardappelen. Ik had ‘iets kruimige’ aardappelen van AH waarvan me gisteren ook al opviel dat het erg lang duurde om ze gaar te krijgen.

In ieder geval: het resultaat was verbluffend. Met name de bruschettas ga ik zeker nog een keer maken, erg lekker. Ook de aardappelen gaan nog een keer op deze manier, maar ik wil nog wel wat verder experimenteren met het aantal inkepingen en de griltijd. Conclusie: vegetarisch brunchen met de bbq, het kán gewoon! 😉

Bruschetta met geitenkaas, paprika, zongedroogde tomaat, honing en verse basilicumOp de Weber gegrilde bruschettas met geitenkaasGepofte aardappelen met huisgemaakte kruidenboter en Parmezaanse kaas