Wokken op de Weber

Zondagavond wokavond en een banaan met chocolade

Al een paar dagen hebben we erg mooi weer en die zonneschijn schreeuwt natuurlijk om veelvuldig bbq-gebruik. Nou, dat kan! Ik heb niet voor niets twee barbecues op m’n balkon staan, die horen nu eenmaal volop gebruikt te worden. En, ook niet onbelangrijk, de collectie met Weber-tools is dit weekend verder uitgebreid. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn broers eindelijk het grilrooster met sear grate van het Gourmet BBQ System. Dit systeem bestaat in de basis uit een rond rooster met een gat er in, waar je verschillende inzetstukken in kan hangen. Naast het sear grate, een rooster met dikke spijlen waarmee je een mooi patroon in je vlees of groente kunt grillen, is er onder meer een bakplaatje, poffertjespan en een wok. De wok had ik al, maar met dit nieuwe rooster kan ik deze pas echt goed gebruiken in m’n 57 cm bbq.

Dus, dankzij deze nieuwe mogelijkheid en het feit dat ik al een paar dagen een wat onrustige maag heb, besloot ik een lekker licht en snel maaltje te bereiden met de wok. Ik had van eerdere maaltijden nog wat restanten ingrediënten over, die ik hiervoor prima kon gebruiken. Zo lag er nog een stukje varkenshaas, een halve courgette en een lading champignons. Dit aangevuld met wat spullen uit de basisvoorraad (ketjap, ui, knoflook en augurk), vormden samen met wat noedels een uitstekend geheel.

Cobble stone in de WeberOmdat het bereiden zeer weinig tijd kost, is het van belang dat je de bbq (en de wok) vast op temperatuur laat komen. De normale briketten waren inmiddels op, maar ik had nog een paar Cobble stones liggen. Handige grote ronde briketten, die ongeveer twee uur lang flink wat warmte geven. Hergebruiken is echter geen optie. Deze in het midden van de bbq (recht onder de wok) op een paar brandende aanmaakblokjes gelegd. Binnen een paar minuten heb je fatsoenlijk vuur. Snel even alles snijden, de wok op het vuur, beetje olie er in en in een keer alle groente er in. Met het vlees wacht ik meestal even, anders wordt het zo taai. Richting het einde ook de blokjes varkenshaas er bij, even meebakken en op het laatst wat ketjap erbij. Uiteraard nog wat peper en gemalen gember erbij gedaan (zout vind ik vanwege de ketjap overbodig). Lekker snel en leuk om zo in de zon te staan roerbakken.

Banaan met pure chocoladeZo snel als de maaltijd klaar was, zo snel was het eten ook weer op. Ik had de Weber al weer afgesloten (luchtgaten dicht, deksel er op), toen ik besloot nog even een snel dessert te maken. In de keuken lag namelijk nog een banaan en aangezien ik altijd chocolade in huis heb, was dit een-tweetje snel gemaakt. De banaan ingesneden, flink wat stukken pure chocolade in het gat, inpakken in folie en even een tijdje op boven het vuur (met de deksel er op). Wanneer de banaan goed zacht is, is je toetje klaar. Maar pas op, niet direct naar binnen schuiven, die chocolade is loeiend heet wanneer je het folie open maakt.