De sfeer is ook belangrijk!

Het begint echt te komen die zomer.

Daarmee komen ook de avonden dat je weer lekker lang buiten wilt blijven zitten. Helaas is het niet altijd warm (zeker deze pasen niet) en echt laat gaat de zon nu ook nog niet onder.

Dat betekent dus dat je zelf voor licht en warmte moet zorgen. Heb je een vuurkorf, kun je natuurlijk makkelijk een vuurtje maken, maar daar moet je continue op letten. Ook heb je veel as uit de vuurkorf wat je weer op moet vangen maar soms ook alle kanten op waait. Maar ook niet iedereen heeft een vuurkorf. Om nu iedere keer de Weber in de fik te steken is ook weer zo wat. En voor een jubileumfeestje ga je ook niet eerst een vuurkorf aanschaffen voor 50 euro.

Wil je een paar uur een gezellig vuurtje hebben kan een relatief nieuw fenomeen, maar ook eeuwenoud gebruik uit Zweden, uitkomst bieden.

Zweedse fakkel
Zweedse fakkel

De Zweedse fakkel is waar ik op doel.

Je hebt ze in allerlei formaten en de meeste tuincentra verkopen ze ondertussen wel. Het is een stammetje, ingezaagd met twee of drie zaagsnedes tot bijna beneden aan toe. Doordat hij onderop nog “heel” is, heb je vier of zes houtblokken die verticaal omhoog staan, mooi dicht bij elkaar. De ideale opstelling voor een mooi vuurtje.

Simpel met een aanmaakblokje
Simpel met een aanmaakblokje

De Zweedse fakkel steek je aan middels een simpel aanmaakblokje bovenin het zaagkruis.

Natuurlijk hebben wij zo’n ding niet gekocht, maar gewoon zelf gemaakt.

Daarmee is het formaat ook vrij te kiezen. Via een houtverkoper in Koninklijk Landgoed De Horsten heb ik diverse stammetjes gekocht. Mooi breed en mooi hoog en gortdroog, een vereiste voor een goede werking. Deze heeft ongeveer drie jaar te drogen gelegen.

Vervolgens heb ik deze ingezaagd met de motorzaag en op een goede avond aangestoken. Het is een ronduit sfeervolle fakkel die ongeveer twee uur heeft gebrand. Het waaide hard die avond, met windstilte denk ik dat hij het wel bijna drie uur uit kan houden. Het leuke is dat je vuur relatief groot is, maar er valt nagenoeg niets uit de fakkel en het is ontzettend stabiel. Ik vind het een enorme aanrader en vind dat jij het ook moet proberen!

Zweedse fakkel half uurtje na het aansteken.
Zweedse fakkel half uurtje na het aansteken.