Pizza’s bakken in de DO (Dutch oven)

Dat stoofpotjes goed te bereiden zijn in de DO moge duidelijk zijn. Maar er is veel meer mogelijk, brood bakken, taarten bereiden en ook pizza’s bakken. Dat laatste zijn we maar eens gaan proberen.

Laag vuur eronder, kooltjes erop.
Laag vuur eronder, kooltjes erop.

De aanpak voor pizza maken is wel even anders dan een stoofpotje. Je heb nu niet genoeg aan alleen wat vuur onder de pot. Je moet nu echt een oven creëren. Nu komt die opstaande rand van de deksel echt van pas.

Op internet kun je veel vinden over de verdeling van briketten voor verschillende temperaturen bij verschillende DO’s. Ik heb gisteren de site van Het Buiten geraadpleegd. Deze site bevat handige tips, recepten en een web-winkel. Ik zeg mooi gecombineerd.

Resultaat voorbereiding
Resultaat voorbereiding

Met die tips is het bloedje simpel. Je haalt gewoon je ingrediënten zoals je dat anders zou doen als je pizza in de gewone oven wilt maken. Haal geen diepvries of verse kant-en-klaar pizza’s. Zal je zien dat ze niet passen op de bodem van je DO. Bovendien kook je niet voor niets buiten boven vuur op kolen, het wordt dus gewoon ambachtelijk deeg bouwen en pizza opbouwen met tomatensaus en alle smaken naar jouw wens en natuurlijk genoeg kaas bovenop.

Met 20 minuutjes heb je een mooi doorgegaarde pizzabodem met heerlijk gesmolten kaas. Gewoon zoals een pizza hoort te zijn.

Drie pizza’s kwamen er gisteren te voorschijn en alle drie ovenheerlijk!

2013-04-05 20.17.132013-04-05 21.46.572013-04-05 21.04.00