Rooktest

RooktestHet moest er een keer van komen. Roken in de Weber… Ik heb weliswaar een rookoven, maar die is niet heel hoog. Voor groter vlees moet ik dan met folie gaan werken of op een andere manier moeilijk gaan doen. Vanavond was tot testavond gebombardeerd.

Omdat ik in de Cameron al vaker kip heb gerookt, heb ik een kipfilet gehaald en kan ik de smaak vanavond goed vergelijken. In de Weber kun je niet met die hele fijne houtsnippers werken. Die verbranden boven de briketten direct. Bovendien moet je de barbecue wel iets open houden, anders versterven je kolen. Daarmee verlies je rook, dus er moet genoeg hout in liggen om genoeg rook te vormen.

2013-04-09 18.46.43Dat rookhout heb ik onlangs meegenomen bij een ontruimd plantsoen. Daar lagen veel mooie houtblokken, die liggen nu gekloofd te drogen voor mijn vuurplaats. Maar er lagen dus ook veel houtsnippers waarmee ik vanavond heb gerookt. Ik heb de barbecue links en rechts apart behandeld. Links voor het roken, ik ben begonnen met een stuk of zes briketten met daarop een aluminium bakje met houtsnippers. Helaas ging dit niet heel hard dus heb ik er nog een paar extra briketten onder geschoven. Aan de rechterkant heb ik de rest van de briketten gelegd om mijn aardappelpakketje te bereiden. Onder en boven had ik de Weber helemaal open staan en het ging als een malle. Continue mooie rookontwikkeling en geen vlam in het hout.2013-04-09 18.47.33

Na een goede 20 minuten had ik een heerlijk bruin kipfiletje en een lekkere aardappelschotel. De smaak? Net als uit de rookoven. Een kenner haalt er vast een verschil uit, maar ik vond het heerlijk; gerookt, mooi bruin, krokant aan de buitenkant en nog net aan vochtig van binnen. Eigenlijk had hij iets korter gemogen.

Al met al een goede test met positief resultaat! Volgende keer een hele kip misschien?
2013-04-09 19.23.02